VENTILACIJSKI SISTEM
PREZRAČEVALNI SISTEM
KONTROLIRANA MEHANSKA VENTILACIJA

Pišite nam

O napravah

Sistem direktnega prezračevanja PRANA je inovativni sistem ventilacije zraka. “Prana” prostor ne le prezračuje, temveč zagotavlja tudi kvaliteten zrak.

Samo 1 vrtina.
Hitra namestitev: samo en zidni preboj.

Doma in v službi.

Namenjen je za uporabo v stanovanjih, hišah, pisarnah, šolah, vrtcih, itd, primeren za vse vrste poslovnih prostorov.

Dovodni in odvodni zrak sta popolnoma ločena.

Zaradi neprekinjenega in hkratnega dovajanja zračnih tokov v obe smeri je učinkovitost vračanja toplote v izbranem režimu delovanja stabilna in visoka.

Visoka energetska učinkovitost rekuperatorja – do 91%.

Prezračevanje z ohranjanjem toplote.

Ohladi se poleti.

Toplotni izmenjevalec Prana poskrbi, da se v poletnem obdobju v vaših prostorih zadržuje ohlajeni zrak.

Naravna kakovost zraka.

Ohranjanje naravne kakovosti zraka, predvsem anionov (zaradi kratkih direktnih cevovodov in biokemijskih lastnosti bakra).

En prostor - Ena enota.

Rekuperator Prana – je sistem prezračevanja, pri katerem za en prostor zadostuje ENA VGRAJENA ENOTA, ki kompenzira delovanje odvodnih kanalov iz kuhinje in kopalnice.

Cenovno dostopen.

 

Pasivno lokalno prezračevanje za počitniške objekte in hiše.

Deluje tudi brez priklopa na elektriko. Izmenjava zraka v režimu brez elektrike min. 7-8 m3/h. Vaš vikend vas spomladi pričaka svež in brez plesni.

Sodobne raziskave so potrdile, da so vzroki za pojav plesni v stanovanju nakopičen slab zrak ter previsoka vlaga v prostoru. Zrak, ki se zadržuje v prostoru je nekajkrat slabši od zunajnega zraka. S pomočjo inovativnega sistema prezračevanja PRANA bo plesen za vedno odstranjena iz vašega doma.

V nekaj minutah vas bomo seznanili s potekom vgradnje rekuperatorja:

Рrihranite pri ogrevanju in hlajenju prostora

 

Plesen bo za vedno odstranjena iz vašega doma

 

Optimalna vlaga v vašem domu

 

Vedno svež zrak. Ste polni energije in zdravja

 

Katalog

Model Premer ohišja mm Učinkovitost vračanja toplote % Priporočena površina, m² Količina izmenjave zraka pri rekuperaciji, m³/h Funkcija dogrevanja dovodnega zraka Poraba električne energije, W Naloži tehnični list
dovod odvod noč/min
REKUPERATORJI ZA DOMAČO UPORABO IN PISARNE
PRANA-150 150 91 do 60 115 105 25/7-8 + 6-32 Naloži tehnični list
PRANA-200G 200 88 do 60 135 125 25/3-5 + 6-32 Naloži tehnični list
POLINDUSTRIJSKI REKUPERATORJI
PRANA-200C 200 79 do 120 235 220 40/9-15 + 12-54 Naloži tehnični list
REKUPERATORJI ZA INDUSTRIJSKE OBJEKTE
PRANA-250 250 51-74 650 610 80/12-27 + 15-90 Naloži tehnični list
PRANA-340A 340 78-54 540-1100 520-1100 50/15-20 + 30-110

Vgradnja rekuperatorjev
ZA DOMAČO UPORABO IN PISARNE TER POLINDUSTRIJSKIH REKUPERATORJEV

Prezračevalni sistem se namesti na zgornji del zunanje stene. Vanjo se naredi izvrtina, katere premer je odvisen od modela rekuperatorja. Delovno enoto prezračevalnega sistema se vgradi v montažno peno ali drugo tesnilo. Delovna enota je tako popolnoma umeščena v steno, vidne ostanejo le zračne rešetke: ena v notranjosti stavbe in druga na fasadi. Izvrtina mora biti narejena pod kotom 3-5 stopinje proti zunanjemu delu stene (fasadi). Za zagotovitev pravilnega delovanja prezračevalnega sistema je nujno, da se zunanji zračnik (izpust) podaljša preko stene za najmanj 45 mm. Dolžina delovnega modula ustreza debelini stene, kjer je predvidena njegova namestitev. Prezračevalni sistem se priključi na fiksno omrežje z napetostjo in frekvenco 50 Hz 220W.

Kako mi je Eko sklad pomagal, da sem brezplačno prišel do rekuperatorja Prana.

Pred kratkim sem podedoval hišo - nič posebnega, na vasi, kakšnih 120 kvadratov, pritlična z mansardo. Vse življenje sem živel v mestu, v stanovanju. Všeč mi je, da je vse blizu. Ampak otroci so odrasli in z ženo sva potem, ko sva nekaj časa neupešno prodajala to podedovano hišo, pomislila, da bi namesto vikenda, ki sva si ga želela, naredila bolj odločen korak k naravi. Hiša potrebuje prenovo – fasade sploh ni, vse skupaj je nekje med tretjo in peto gradbeno fazo, odvisno, kam stopiš in kaj primeš v roke. Fasada, toplotna črpalka, streha, zamenjat kopalnico, kuhinjo, nekje še estrihi, predelne stene... Spisek se je daljšal in kalkulacija se je debelila. Ko sva prišla do številke 30.000, sva potegnila ročno zavoro: kakšen budžet pa imamo? Se zadeva splača? Spisek se je začel krajšati – streha je še OK, pa kopalnici sta dve, bom že potem počasi naredili, rekuperatorjev tudi ne rabiva, saj smo Gorenjci, bomo že odpirali okna (ne preveč na stežaj).


Naslednji korak je bil klic na Eko sklad in obisk pri svetovalcu. Izgleda, da denar iz razpisa za subvencije za povečanje rabe energije iz obnovljivih virov iz leta 2016 še ni porabljen. To je bila dobra novica. Manj dobra je bila ta, da sva od vseh ukrepov, ki jih subvencionira Eko sklad, midva imela samo dva: fasado in toplotno črpalko.Eko sklad pa je, vsaj pri tem zadnjem razpisu ponudil zanimiv korenček: če izvedeš dva «varčevalna» ukrepa, subvencionirajo do 20% vrednosti investicije v ukrep, če pa tri ali več, pa subvencionirajo 30%.


Tukaj pa moja gorenjska kri ni več mogla ostati hladna: kako priti do 30% subvencije, istočasno pa ostati znotraj budžeta? Nisem dolgo tuhtal, iz vreče sem takoj potegnil pravega zajca: REKUPERATOR!Že od začetka sem gledal rekuperatorje Prana, ki imajo pred ostalimi to prednost, da potrebuješ samo enega, saj je izmenjava zraka narejena znotraj enega sistema. Za razliko od ostalih, ki imajo ločene vhodne in izhodne enote. S tem privarčuješ tako pri denarju, kot tudi pri prostoru. V etaži imam 60 kvadratov, se pravi,da eden zadostuje za prezračevanje cele etaže.


Za Eko sklad potrebuješ predračune. Slaba dva tedna zbiranja podatkov sta mi prinesla tisti rezultat, ki ga ponavadi ponujata Merkatorju in Spar v svojih reklamah: kupiš dva izdelka in tretjega dobiš brezplačno!
Za fasado s 16 cm stiropora – približno 40€ za m2 – imam 180m2, torej je cena 7.200€. Eko sklad pri dveh ukrepih prizna 20% oz. največ 12€ za m2 subvencije za fasado. Ampak 20% je samo 8€. Torej bi bila subvencija 8€x180= 1.440€. Pri prijavi treh ukrepov pa subvencija naraste na 30% od 40€/m2, torej na 12€. Po novem je subvencija tako 12€x180=2160€. To pa je že 720€ razlike. Rekuperator Prana 150 stane 550€ in še montaža 150€. To je 700€ in z 9,5 DDV je končna cena 766,5€. Ampak Eko sklad da subvencijo tudi na rekuperator – 30% ali pa največ 300€. Se pravi, da je cena za rekuperator v resnici 30% nižja od 766,5€ : 766,5€ - 230€ subvencije = 536,5€.

Jaz pa na fasadi dobim 720€ subvencije več, kot če ne bi prijavil rekuperatorja. Je še kaj lepšega? Rekuperator brezplačno, pa še skoraj 200€ ostane. Se strinjam, teh 200€ bo šlo en dva tri, ampak to je to. Za toplotno črpalko voda-zrak bom dal 7.000€. Subvencija je največ 1000€, ampak v razpisni dokumentaciji piše, da v primeru izbire treh ukrepov dobim za 50% povečano maksimalno subvencijo. Morda še tam kaj dobim. Dokumentacijo sem oddal, vse pofotografiral in naslednji teden mi že pridejo delat fasado. Čez en mesec grem pa še po bonus, ki ga je organiziral Eko sklad – po svoj REKUPERATOR.

Moja izkušnja z rekuperatorjem Prana je odlična. Sem glasbenik, v naših prostorih smo se soočali s slabim zrakom. Iskali smo rešitev in prišli do rekuperatorja Prana. Rekuperator je tako tih, da nas ne ovira pri učenju mojih učencev ali pri naših vajah glasbe, obenem pa imamo skozi svež zrak, kar je izredno pomembno tudi za koncentracijo vseh nas. Rekuperator je cenovno ugoden, lahko ga kupiš na obroke in z zagotovilom kvalitete.

- Klemen Markelj

Smo glasbena skupina Samsfevers. Prostore imamo v Ljubljani, v kletnih prostorih, ki so tudi zvočno izolirani, da ne bi povzročali hrupa. Soočali smo se s slabim zrakom in neprijetnim vonjem. Za naše težave smo iskali rešitev. Na internetu smo opazili rešitev za naše težave in sicer Prana rekuperatorje. Sprva smo bili skeptični, če bo zadeva uspešno delovala, a smo kljub temu poskusili, saj nudijo garancijo zadovoljstva. Po enoletni uporabi moramo povedati, da smo zelo zadovoljni z rezultati rekuperatorja Prana, saj je resnično odpravil težave slabega vonja in vlage. Obenem pa imamo vedno svež zrak. Tudi delovanje naprave ni moteče saj je tiha. Jo priporočamo vsem, ki imajo podobne težave.

- Glasbena skupina Samsfevers

Vprašanja & Odgovori

Kaj je prezračevanje z rekuperacijo?

Rekuperacija je proces vračanja toplote, pri katerem se omogoča istočasno dovajanje in odvajanje zraka brez mešanja nasprotnih tokov. Zrak prehaja skozi toplotni izmenjevalnik, ki je nameščen znotraj naprave. Dovodni in odvodni zrak sta popolnoma ločena in se med seboj ne mešata niti znotraj naprave niti na notranji in zunanji strani prezračevalne enote.

Zakaj je izmenjevalnik toplote iz bakra?

Baker je odličen prevodnik toplote in naravni antiseptik (najbolj podoben srebru). Baker v rekuperatorju ustvari okolje, ki omogoča dezinfekcijo zraka, zato virusi, bakterije in mikrobi izgubijo sposobnost preživetja. Bakreni izmenjevalniki toplote omogočajo dezinfekcijo zraka, zato sistem deluje brez filtrov. Zahvaljujoč direktnim in kratkim cevovodom se ohranja naravna energija čistega zraka »prana« in njen negativni ionski sestav.

Kako zahtevna je montaža?

Montaža je hitra in enostavna: v zunanjo steno je potrebno narediti preboj oz. odprtino, v katero se s pomočjo montažne pene ali druge vrste tesnilnega materiala vgradi delovno enoto. Vidne so samo prezračevalne rešetke in sicer ena na notranji steni prostora in druga na fasadi. Na voljo so tudi modeli za vmestitev prezračevalne enote v prostoru.

Kako upravljati z rekuperatorjem?

S pomočjo daljinskega upravljalca ali z regulacijskim stikalom (reostat).

Kakšen je rezultat rekuperacije z rekuperatorjem PRANA?

»Prana« prostor ne le prezračuje, temveč zagotavlja tudi zadostno količino predhodno segretega zraka, ki prihaja iz zunanjosti in je nasičen s kisikom in naravnimi ioni. Zahvaljujoč učinkovitosti toplotnega izmenjevalnika sistem dovoljuje bistveno znižanje stroškov ogrevanja stanovanja pozimi in hlajenja poleti.

Kako odstraniti plesen?

Vas plesen zelo moti? Odstranite in uničite jo lokalno. Kontrolirajte prezračevanje s sistemom rekuperacije, ki omogoča kakovosten zrak, zmajša vlago v prostoru, zidovi pa se osušijo in plesen izgine.

Kako glasni so rekuperatorji PRANA?

Prezračevalna enota z rekuperacijo toplote PRANA je skonstruirana tako, da deluje zelo tiho. V nočnem režimu pa je delovanje naprave praktično neslišno.

Naši partnerji

Andrej Remih s.p., EuroStil
Ravenska vas 26
1410 Zagorje ob Savi

http://www.eurostil.si/
Mobitel: 041 442 627
E-mail: andrej.remih@siol.net

Kontakt

Uradni zastopnik za Slovenijo
AKVA2012, trgovina in storitve d.o.o.
Ruška cesta 7
2000 Maribor, Slovenija

prana24.si
info@prana24.si

Oddajte povpraševanje

Rabite pomoč ali svetovanje?