VENTILACIJSKI SISTEM
PREZRAČEVALNI SISTEM
KONTROLIRANA MEHANSKA VENTILACIJA

Pišite nam

VMC kontrolirano mehansko prezračevanje: najboljša cena

Vodnik: kakšni so stroški, koristi, poraba in priporočila glede nadzorovanega mehanskega prezračevanja z VMC. Izbira najboljših blagovnih znamk in modelov. Posodobljeno do leta 2020.

Imenujemo se “zaprta generacija”. Do 90% svojega časa preživimo v zaprtih prostorih. Dejansko je v domačih okoljih mogoče doseči koncentracije onesnaževal do 5-krat višje kot na prostem.

Ne želim vas prestrašiti. Želim, da se zavedate, kako je izmenjava zraka bistvenega pomena za naše zdravje. Nezdrava okolja vodijo do bolezni dihal in alergij.

Poleg tega, študije kažejo, kako človeško telo zazna občutek dobrega počutja in udobja za temperature med 20 ° in 23 °, vlažnost zraka med 40 in 55% in zračnim pretokom pri 0,2 m / s. To so skupaj z izločanjem CO2, radonskega plina, bakterij, prahu, gliv in plesni cilji, ki jih boste morali doseči, da se izognete tveganjem in se počutite dobro v svojem domu.

Ne skrbite, ne bo vam treba preživeti svojih dni ob pogledu na termometre, hidrometre in druge instrumente z nepredstavljivimi imeni. Vse, kar potrebujete, je nadzorovan mehanski prezračevalni sistem ali VMC.

Glede na razmeroma nizke stroške in nizko vzdrževanje je ta obrat doživel velik uspeh. Sistem se nenehno razvija saj najboljše blagovne znamke ogrevalnih sistemov veliko vlagajo v raziskave in razvoj.

V članku vas bomo vodili pri izbiri:

Kazalo

– Imam okna, ali potrebujem VMC?

– Vrste rastlin.

– Nasveti za namestitev

– Koliko zraka naj izmenjam? Projekt.

– Poraba in hrup.

Prednosti: slabosti in slabosti. Mnenja s forumov.

– Kakšni so stroški?

– davčne olajšave in bonuse.

– Kateri so najboljši VMC-ji?

Torej, ali res potrebujemo ta sistem?

Imam okna, ali potrebujem VMC?

Danes je povsem upravičeno, da se apartmaje gradi na način, da zadržijo čimveč toplote. Prihranek energije je v središču vsake gradnje stavbe. Kot rezultat, toplotni plašči in trojna zasteklitev ne omogočajo vstop zraka in izstop vlage. V teh primerih je izmenjava zraka je bistvenega pomena. Zlasti v vlažnih prostorih, kot so kuhinje in kopalnice, kjer se ustvarja vlaga in plesen.

V teh pogojih postane VMC nepogrešljiv. Enako velja za “slepa” okolja, stanovanja, ki se razvijajo v dolžini, kjer prečno prezračevanje ni zagotovljeno.

Projektant je v nekaterih primerih VMC dolžan uporabiti za doseganje visokozmogljivih stavb, kot so NZEB, Nearly Zero Energy Building, torej stavbe s skoraj nično porabo. Od 31. decembra 2020 bodo morale biti vse nove stavbe NZEB stavbe.

V vseh drugih primerih lahko odprete okna. Toda kakšne so slabosti? Z odpiranjem okenskih okvirjev bi sprostili vlago, vendar bi v hišo vnesli onesnaževala, vključno s PM-ji, ki jih ustvarjajo avtomobilski izpuhi in industrija. Poleg tega bi zmanjšali notranjo temperaturo in ne bi imeli nadzorovane regulacije optimalnih vrednosti, omenjenih v prostoru.

Poglejmo, katere možnosti vam ponuja trg:

Vrste rastlin

V osnovi, obstajajo 4 vrste načinov:

 • Centralizirano z enim izmeničnim tokom: Sistem z enojno cevjo, ki črpa zrak v približno eni minuti, v naslednjih 60 sekundah pa vnaša filtriran zrak in obrne pretok. Je kompaktnejši od sistema z dvojnim pretokom, vendar ne more prečistiti vsega zraka. Poleg tega se učinkovitost izmenjevalnika toplote zmanjša, če naprava ne more zadržati vse toplote v času inverzije. V tem primeru boste morali pripraviti zračnike za obnovo tlaka nad okni. Očitno so cenejše od dvojnega pretoka.
 • Centraliziran z dvojnim tokom: sestavljen je iz dveh vodov, enega za ekstrakcijo in enega za vbrizgavanje, zato potrebuje več prostora. Izmenjava poteka istočasno in toplota, ki jo oddaja odhajajoči zrak, se skoraj v celoti prenaša v dovodni zrak. Ni dvoma, da je najboljša izbira, če imate finančna sredstva in vam ne primanjkuje prostora.
 • Decentralizirano z enim izmeničnim tokom: je sestavljen iz kompaktnega sistema, ki upravlja z zrakom ene sobe. Približno 70 sekund vnese zrak in istočasno ga črpa. Hitrost pretoka lahko doseže 60 m3 / h. Običajno je mogoče nastaviti tri hitrosti s pretokom 30/45/60 m3 / h. S temi napravami ni mogoče doseči posebnih izkoristkov toplote ali celo popolnega čiščenja zraka. Poleg tega bi ta sistem lahko povzročil pojav “povratnega ugreza” s širjenjem vonjav in predvsem produktov zgorevanja po hiši, kar bi povzročilo nevarnost zastrupitve. Za pravilno delovanje morate vgraditi dve napravi, ki povečata stroške in obdelavo.
 • Decentralizirani dvojni neprekinjeni pretok: tudi v tem primeru kompaktni sistem upravlja z zrakom samo ene sobe. Za razliko od izmeničnega pretoka vnos in izgon potekata istočasno, kar ima pomembne prednosti. Najprej so izkoristki toplotne rekuperacije v celotnem nadomestnem ciklu 95% in niso na vrhuncu kot pri enosmernih sistemih. Drugič, rezervni izkoristek je bistveno večji. Na trgu ima patent le en proizvajalec in ta izdelek trži. O tem vam bom povedal v odstavku o najboljših znamkah. In generale, il decentralizzato è facile da installare e ideale per le ristrutturazioni. Il consumo è davvero minimo: il dispositivo ha una potenza da 4-6w, meno di una lampadina.

Zelo zanimivi so prezračevalni bloki, ki jih je mogoče vgraditi v napeljave.

Poleg prezračevanja je sistem mogoče integrirati z razvlaževanjem zraka (recirkulacijo s 5-kanalnimi sistemi) in ogrevanjem / hlajenjem.

Nasveti za namestitev

Navedemo nekaj osnovnih previdnostnih ukrepov, da ne prepreči ali zmanjša učinkovitost VMC:

 • Zrak mora biti vsesavan iz vlažnih okolij, kot so kuhinje, kopalnice in omare. Obratno boste morali vnesti zrak v “plemenite” prostore, kjer preživite večino svojega časa, kot so dnevne sobe, spalnice in študij.
 • Če v vašem stanovanju obstajajo “nevtralne cone”, kot so hodniki, jih uporabite za pripravo na recirkulacijo in s tem razvlaževanje. Recirkulacija je zelo uporabna v primeru talnega hlajenja.
 • V primeru uvajanja in odvajanja iz istega okolja morata biti odzračevalna in odvodna odprtina nameščena na nasprotnih stenah, da se zagotovi popolno pranje.
 • Dovod mora biti nameščen na dnu in odsesavanje na vrhu, saj vroč zrak, ki sega navzgor, onesnažuje snovi do stropa.
 • Prepričajte se, da v vaši bližini obstaja servisni center izbrane blagovne znamke in veljavna podpora. Preberite ocene na spletu.

Kako pogosto boste morali izkoristiti te naprave?

Koliko zraka moram vračati? Zasnova obrata:

Brez skrbi, izračun ni nič nemogočega. Vse, kar potrebujete, je preprost kalkulator in merilni trak. Da vas bomo razumeli, vam bomo pomagali s primerom sistema, ki sem ga namestil v Versilii. Stanovanje moje stranke je 85 kvadratnih metrov s povprečno višino 3,20 metra. Ker imamo prostor za napačno zgornjo mejo in lahko izkoristimo davčne olajšave, smo se odločili za sistem dvojnega pretoka. Skupna prostornina je dana 85 kvadratnih metrov x 3,20 m = 272 kubičnih metrov.

Zakonodajna uredba 311/2006 nam svetuje, da menjamo polovico zraka, ki je prisoten v stanovanju, vsako uro, torej hitrost spremembe, ki je enaka 0,5 volumna na uro. Stanovanje je potrebovalo zamenjavo v višini:

272 m3 x 0,5 vol/h = 136 m3/h

Toda pozor, za stanovanjsko uporabo nam UNI 10339 ponuja tudi predloge. Standard priporoča rezervni pretok približno 40 mc / h za vsako osebo, ki živi v stanovanju. Poleg moje stranke v enoti živita žena in dva otroka. Vsega skupaj 4 osebe. Torej 4 x 40 mc / h = 160 mc / h.

Za velikost je izbrana večja zmogljivost obeh. V našem primeru 160 m3/h.

Zadnji izračun: če želite izračunati, koliko je potrebno izvleči iz posameznih prostorov, samo naredite sorazmerje glede na količino različnih prostorov.

Kot sem že omenil, zrak se črpa iz vlažnih okolij. Iz obeh kopalnic in kuhinje bomo izvlekli 160 m3 / h v sorazmerju z velikostjo prostorov. Kuhinja ima v primerjavi z obema kopalnicama trojno površino, medtem ko obe kopalnici zasedata isto površino. Nato bomo 3/5 zraka (160 x 3/5 = 96 m3 / h) izvlekli iz kuhinje, 1/5 pa vsakega iz kopalnic (32 m3 / h).

Enako utemeljitev bo treba opraviti tudi pri dovodu zraka.Če želite tudi razvlažiti vlago, bostemorali zrak recirkulirati. Pretok recirkulacije je enak prostornini, ki jo izpustimo z mehanskim prezračevanjem. V prejšnjem primeru je bila enaka 160 m3 / h. Recirkulacija je v primeru hladilnega sistema obvezna, saj se na tleh lahko pojavi kondenzacija

Pojdimo na različne komponente in izbire:

Značilnosti sestavnih delov

Od zunaj so prve komponente, ki jih srečamo, zunanje mreže. Priporočam namestitev stenskega vhoda, po možnosti na sever. V nasprotnem primeru, da bi onesnaževalce odstranil z oken in preprečil, da bi se ustaljeni zrak vrnil na dom ali v soseda prinese izmet na streho,

Nato se bo sistem prek togih ali fleksibilnih cevi priključil na stroj, kot je prikazano na sliki. Premeri teh cevi so odvisni od pretoka.

Stroj je mogoče namestiti na strop ali na steno. Znotraj tega stroja je izmenjevalec, ki odvaja toploto iz odhajajočega zraka in ga prenaša v dovodni zrak, z izkoristki do 90%. Zahvaljujoč izmenjevalniku se lahko ustaljeni zrak, ki prihaja pri 20 °, vrne očiščen pri 18 °. Vlažnost se bo tudi znižala s 60% na 35%. Stroj lahko upravljate ročno ali s pomočjo sond, ki nadzorujejo vlažnost in količino CO2, ki je prisoten v okolju. Moč na trgu se giblje od 150 do 300 m3 / h.

Nato bo zrak skozi distribucijske cevi segel v vse prostore. Razvodne cevi se začnejo iz škatle, ki jo je mogoče izolirati, da se prepreči kondenzacija. Pomembno je, prosite za potrdila o zmanjšanju bakterijske obremenitve.

Ob ceveh se lahko namestijo glušniki, da se zmanjša hrup, ki ga povzroča kanaliziran zrak.

Porazdelitev je mogoče namestiti na strop ali na tla. Za omejitev dimenzij so lahko cevi okrogle ali ovalne “sploščene”, da se zmanjšajo višine.

Znotraj cevi je konstrukcijska hitrost približno 3 m / s. Zahvaljujoč rešetkam se bo hitrost zmanjšala in dosegla optimalno vrednost izpuščanja v okolje (0,2 m / s).

Toda, kako visok bo račun za elektriko?

Poraba, energetska učinkovitost in hrup

Ne boste verjeli, a poraba je zelo nizka. Neuporabno je označevati kw, konje, kilo-joule, svetlobna leta ali kilograme sežganega sena. Samo vedeti morate, da porabi manj kot ventilator. Ali bolje rečeno, sistem v bistvu sestavlja ventilator, ki ostane vklopljen le nekaj minut na dan. K temu dodajte porabo nekaterih senzorjev in morda zaslona, ki preide v stanje pripravljenosti. Tudi morebitna integracija razvlaževanja ne vpliva.

Dejansko vam ta sistem omogoča varčevanje z energijo. Razmislite o tem, da vam ne bo treba odpirati oken in zato ne boste razpršili toplote.

Skratka, zmanjša vam porabo elektrike na drugih aparatih.

Za zapis je na teh sistemih prisotna energijska nalepka. Skoraj vsi modeli so v razredu A. Parameter, ki označuje porabo stroja za mehansko prezračevanje, je SEC, specifična poraba energije. V praksi ta indeks kaže potencialne prihranke kWh na kvadratni meter v enem letu.

Pojdimo na pomembnejši vidik: hrup. Kot lahko vidite na sliki, je oddanih decibelov približno 50. V praksi boste zvok ventilatorja zaslišali vsakič, ko ga aktivirate. Od razprav na forumih in iz pričevanj, saj je hrup časovno omejen, ne povzroča preveč težav in se na to navadiš.

Za omejitev hrupa se vstavijo dušilci zvoka, eden na odsesavanju in eden na vsesavanju.

Ali ga uporabniki priporočajo ali ne?

Prednosti in slabosti. Mnenja s forumov.

Ne bom vam povedal, kakšne so prednosti in slabosti, ampak bom le poročal o mnenjih in komentarjih, objavljenih v Facebook skupinah:

Valentina ima na primer mehanski prezračevalni sistem že 7 let in nima težav s plesnijo ali kondenzacijo. Nadaljuje: “V vsaki sobi imamo enega ali več zračnikov. Stroj je nekoliko velik, vendar 100-odstotno učinkovit. Samo prednosti.”

Alice svetuje Mariji: “Odlično! Bilo je drago, vendar si nisem mogel pomagati. Sestavili so ga pred tremi leti in nisem se mogel bolje odločiti. Odstranjuje vlažnost, vonje in v hiši imate vedno svež zrak.”

Silvia je v klet vgradila sistem vmc, priključen na časovno vtičnico. “Vsaki dve uri in približno 10 minut sesajte in izpuščajte vlažen zrak! Rešil sem se ga!”

Rebecca poudarja še en vidik: “zlasti pozimi vam daje možnost, da imate vedno čist zrak, ne da bi metali stotine evrov ogrevanja skozi okno.”

Druga Valentina trdi, da je bilo najboljše delo opravljeno med obnovo doma.

Če povzamemo, so rezultati odlični in uporabniki zadovoljni. Obstajajo pritožbe glede stroškov in dimenzij.

Kakšni so stroški centralnega Sistema za mehansko prezračevanje?

Vsi monterji bodo kritizirali ta odstavek, ker so upravičeni stroški odvisni od številnih dejavnikov in od značilnosti sistema. Najprej vpliva na število in velikost prostorov. Če je sistem montiran na novogradnjo, je cenejši od vmc-ja, nameščenega na obstoječi zgradbi. Drugi vidiki so povezani s hitrostjo pretoka, senzorji, učinkovitostjo izmenjevalnikov in tehnologijami, kot so zasloni na dotik in krmiljenje pametnih telefonov.

Iz teh razlogov vam želimo pokazati okvirne cene:

Za decentraliziran točen sistem za enoposteljno sobo “zanesljive” blagovne znamke so stroški dobave in namestitve približno 500/700 EUR. Z izbiro poceni blagovne znamke lahko znižate na 300 € brez DDV.

Kot primer (hiša 85 kvadratnih metrov) so stroški dobave in namestitve približno:

 • brez razvlaževanja (4-cevne), brez rekuperacije toplote, ekonomska znamka: 2000 €.
 • brez razvlaževanja, vključena rekuperacija toplote, zanesljiva blagovna znamka: 3.500 / 4.500 €.
 • Z razvlaževanjem (5-cevna), rekuperacijp toplote, zanesljiva blagovna znamka: 6.000 € / 6.500.sì deumidificazionee integrazione del riscaldamento / raffrescamento, brand affidabile: 500 / 9.000 €.

Sistemi z enim pretokom stanejo nekaj več kot polovico sistemov z dvojnim tokom.

V primeru vile na 200 kvadratnih metrih so stroški dobave in namestitve približno:

 • brez razvlaževanja (4-cevne), brez rekuperacije toplote, ekonomska znamka: 3.000 €.
 • brez razvlaževanja, z rekuperacijo toplote, zanesljiva blagovna znamka: 6.000 € / 7.000.
 • Z razvlaževanjem (5-cevna)in rekuperacijo toplote, zanesljiva blagovna znamka: 11.000 € / 12.000 €.
 • Z razvlaževanjem in integracijo ogrevanja / hlajenja, zanesljiva blagovna znamka: 14.000 € / 16.000 €.

Po navedbi cen bi prešli na dobro novico.

Davčne olajšave in dodatki

Odlična novica, za celotno leto 2020 vam eko sklad omogoča, da izterjate 20% tistega, kar ste vložili, s čimer je nakup v resnici odlična naložba.

Kateri so najboljši VMC-ji

Na srečo je veliko proizvajalcev VMC. Številni proizvajalci prevajajo v široko paleto kakovostnih ravni in cen, vendar posledično v večjih težavah pri izbiri. Da bom nepristranski, kot vedno vprašam monterje in preberem mnenja spletnih forumov.

Zdi se, da so najbolj razpravljani in cenjeni: Daikin, Prana, Viessmann in Vortice.

Ostali se ne omenjajo ali veljajo za eno ali več ravni spodaj.

Kar zadeva decentralizirane naprave, se je Prani uspelo razlikovati od ostalih konkurentov in ustvarila izdelek, ki ima velik uspeh. Razloge? To je edini točen sistem, ki uspe zagotoviti neprekinjen in nepremenljiv pretok, s konstantnimi izkoristki toplote do 95% in štirikratnimi spremembami zraka na uro v primerjavi z drugimi. Poleg tega uporablja bakreni in ne pvc ali keramični izmenjevalec ter je tišji od ostalih konkurentov. Toliko vem, da bodo morali drugi proizvajalci začeti galopirati, če bodo želeli povedati besedo.

Upam, da vam je članek koristen in vam ga priporočam

izkoristite ponudbe na spletu. Prosite za ponudbe, da pokrijete stroške. So brezplačni!

Rabite pomoč ali svetovanje?