VENTILACIJSKI SISTEM
PREZRAČEVALNI SISTEM
KONTROLIRANA MEHANSKA VENTILACIJA

Pišite nam

Zaščita pred VMC in koronavirusom: Nasveti AiCARR za pravilno upravljanje sistemov

 

Indikacija WHO in AiCARR za zaščito delovnega mesta pred koronavirusom preko VMC in klimatskih sistemov

Nadzorovano mehansko prezračevanje je lahko zelo koristno za preprečevanje širjenja virusa, ki povzroča COVID-19 na delovnem mestu, pposebno tistihi, ki jih zaradi višje sile ni mogoče zapreti ali spremeniti načina dela.

Po prvem uradnem dokumentu Svetovne zdravstvene organizacije, ki deli informacije o razširjanju SARS.Cov2-19 in o praksah, ki jih je treba uporabiti za pravilno upravljanje delovnih mest v tem občutljivem kriznem obdobju. Govori se o že veliko razpravljanih pravilih osebne higiene, ki jih je treba izvajati, vključno s pogostim umivanjem rok, izogibanjem dotikom rok, nosu in oči, izogibanju stiskanju rok in sestankom od blizu, čiščenju površin z alkoholnimi raztopinami oz. primernim za odpravo virusa.

 Zdaj se je celo AICARR odločil, da bo javnosti prispeval svoj lastni prispevek, pri čemer je navedbe SZO vključil informacije o pravilnem delovanju prezračevalnih in klimatskih sistemov, na katere bi morali biti danes pozorni bolj kot kdaj koli prej.

 Dokument AICARR grafično povzema domnevne načine širjenja virusa COVID-19 in daje praktične informacije o vedenju, ki bi ga morali delodajalci uvesti, da bi zaščitili sebe in zaposlene.

 Najprej je za zmanjšanje tveganja okužbe v primeru okužene osebe v pisarni priporočljivo zmanjšati stopnjo zasedenosti zaprtih prostorov tako, da s sedanjih 7 m2 na osebo preidete na 25 m2.

 Ker zunanji zrak ne vsebuje virusa, je priporočljivo v vsakem primeru prezračiti delovne prostore. Podobno je, kadar so stavbe opremljene z nadzorovanimi mehanskimi prezračevalnimi sistemi, je priporočljivo, da jih stalno (24h na 24 in 7 dni ob 7) vzdržujete z nazivno ali največjo dovoljeno hitrostjo, da bi čim bolj odstranili suspendirane delce v zraku in zmanjšajo njihovo nalaganje na površinah.

 VMC in filtracija zraka lahko poteka prek namenskih sistemov ali klimatskih sistemov (pomešanih s primarnim ali celotnim zrakom), s čimer se lahko zaprejo recirkulacijski načini in se prepreči onesnaženje zraka, vnesenega s predhodno izsesanim zrakom.

 Toda ohranjanje stalnega delovanja klimatskih in mehanskih prezračevalnih sistemov morda ni dovolj. Zagotavljanje izredne sanacije se trenutno ne zdi nujno, če pa se odločimo, da bomo nadaljevali v tej smeri, AiCARR poudarja, da jih mora izvajati usposobljeno osebje, ki mora biti neizogibno opremljeno z osebno zaščitno opremo.

Rabite pomoč ali svetovanje?