VENTILACIJSKI SISTEM
PREZRAČEVALNI SISTEM
KONTROLIRANA MEHANSKA VENTILACIJA

Pišite nam

Prezračevanje hiše: S prano je lažje in varneje

Zdravje v notranjih okoljih in varčevanje z energijo sta med glavnimi prednostmi decentraliziranega mehanskega prezračevalnega sistema, ki ga je zasnovalo podjetje Prana. 

Vemo – vendar se tega ne spomnimo dovolj – da je zrak v naših domovih lahko do 5-krat bolj onesnažen kot zunanji zrak: v zaprtem okolju se koncentrirajo škodljivi delci in plini, ki slabijo dobro počutje in zdravje samega okolja. Če upoštevamo, da v času omejitev, ki jih narekuje koronavirus, v hiši preživimo sto procentov svojega časa in da je na splošno v bivalnih prostorih prisotnotih več ljudi, je pogostega prezračevanja prostorov še bolj očiten.

Inštitut Superiore di Sanità v uradnem sporočilu, objavljenem 12. marca, priporoča potrebo po dobri menjavi zraka v vseh javnih in zasebnih okoljih. Če želite to narediti, je priporočljivo, da okna redno odpirate ali se zatečete k sistemom, kot so Nadzorovano mehansko prezračevanje (VMC), sistemi, ki imajo namen vnašati določene količine zunanjega zraka v stavbe, potem ko ga filtrirajo in mu dajo pravo stopnjo relativne vlažnosti in temperature ter izvlečejo ustrezno količino zrak iz prostorov, da se prepreči povečanje notranjega tlaka. Prednost teh sistemov je predvsem v zagotavljanju izmenjave zraka brez nenadnih notranjih temperaturnih sprememb, ki poslabšajo toplotno udobje in lahko povzročijo škodo.

Smernice ISS še vedno na napravah za čiščenje zraka še vedno dajejo pomembno indikacijo za obvladovanje epidemije: izključitev recirkulacijskega kroga rastlin. Njen cilj je tako preprečiti, da bi dva zračna toka (pretočni zrak in zrak, ki se vneseta v okolje) imela možnost, da prideta v stik in tako tvegata, da bi onesnažil notranji zrak. Prana, podjetje, ki se ponaša z več kot 15-letnimi izkušnjami na področju čiščenja zraka in varčevanja z energijo, je zasnovalo in uvedlo sistem, ki preprečuje to možnost navzgor: to je VMC, imenovan rekuperator Prane. Načelo delovanja sistema je v bistvu vnašanje čistega zraka, odvzetega od zunaj, in hkratnega izpiranja ustaljenega zraka v prostorih (kot so dim, vonji, CO2, radon itd.). Zahvaljujoč izmenjevalniku z visokim izkoristkom, ki ga vsebuje rekuperator, zrak, ki se odvaja zunaj, prenaša svojo toploto na čisti dohodni zrak, ne da bi oba toka na kakršen koli način stopila v stik.

Zakaj izbrati decentraliziran VMC

V bistvu dva vidika naredita inovativni sistem Prana učinkovitejši in uspešnejši od klasičnih centraliziranih sistemov. Najprej; večji prihranki energije. Decentralizirani sistemi, imenovani tudi “pravočasni” sistemi, delujejo le v posameznih zadevnih prostorih, prilagajajo njihovo delovanje specifičnim razmeram v okolju in številu prisotnih ljudi.

Druga prednost decentraliziranega sistema je njegova kompaktnost, iz katere izhaja preprostost vzdrževanja in saniranja. Pomembna razlika v primerjavi s centraliziranimi sistemi, v katerih prezračevalni kanalov, ki so bili nekoč skriti v napačnih stropih ali drugem okolju, nikoli ne očistijo in tvegajo, da postanejo bakteriološka žarišča.

Baker: “plus” Sistema

«Vedno izraziti in vzporedni dovodni in izstopni pretoki zraka so največje jamstvo sistema za mehansko prezračevanje s krmiljenim sistemom Prana – poudarja Roman Herasymenko, predsednik uprave Prana Italia Srl – Še ena močna točka našega sistema je baker, katerega material sestavlja izmenjevalec, oz. “srce” sistema. Baker je naraven, pasiven material z izjemnimi protimikrobnimi lastnostmi, ki se lahko sam sterilizira na površini, ne da bi potrebovali elektriko ali razkužila. Nedavna ameriška raziskava, ki se je osredotočila na koronavirus, ki sta jo na spletni strani “MedicalFacts” pojasnila virologa Roberto Burioni in Nicasio Mancini, je pokazala, da je baker eden najbolj “nevsiljivih” materialov za virus. Podatki pravijo, da se Coronavirus 4 ure upira bakrovim površinam (vendar v manj kot dveh urah izgubi polovico svoje nalezljive zmogljivosti), medtem ko se na kartonu upira 24 ur, na jeklu 48, na plastiki 72. Znanstveni dokazi, da potrjuje vrednost naše izbire: bakreni toplotni izmenjevalnik zagotavlja zaščito pred škodljivimi mikroorganizmi ter ohranja sestavo zraka in sestavnih delov njegove naravne energije (po imenu prāṇa), ki so bistvene za zdravje ljudi . Tudi če je sistem izklopljen (ni priporočljivo, glede na to, da ISS priporoča prezračevanje 7 dni v tednu in 24 ur na dan v tem obdobju), bakterije in virusi ne preživijo na bakru in tako zmanjšajo tveganje za širjenje virusov in bakterije »

Varčevanje z energijo

«Poleg dobrega počutja in koristnosti notranjih okolij, kar ostaja navdihujoč razlog za vsako rešitev, ki jo je oblikovala Prana – pojasnjuje Herasymenko, – je med prednostmi nadzorovanega mehanskega prezračevanja pomemben prihranek energije. Če vam ni treba odpreti oken za izmenjavo zraka, se izognete znižanju notranjih temperatur pozimi in razpršitvi svežega zraka poleti. To vam omogoča zmanjšanje porabe in stroškov za ogrevanje in hlajenje»

Vedno “idealen” zrak

Rekuperator Prana je opremljen s številnimi senzorji (za temperaturo, atmosferski tlak, kakovost zraka, prisotnost Co2), ki omogočajo neprekinjeno spremljanje zraka v domu in omogočajo samoregulacijo sistema, po potrebi hitrost izmenjave zraka in druge delovne parametre.

Za opremljanje sistema

Rekuperatorje Prana lahko kupite tako, da se obrnete na naše komercialiste

Rabite pomoč ali svetovanje?