VENTILACIJSKI SISTEM
PREZRAČEVALNI SISTEM
KONTROLIRANA MEHANSKA VENTILACIJA

Pišite nam

Koronavirus: kako dolgo živi in kako se zavarovati?

 

New England Journal of Medicine je 18. marca objavil raziskavo Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (Hamilton, ZDA) o vplivu različnih materialov na življenje koronavirusa.

Obstajata 2 vrsti: SARS-CoV-1 in SARS-CoV-2, vsaka s svojimi razlikami. Virus izvira iz kitajske province Wuhan. Na svetu je več kot 207.860 okužb (podatki vzeti 18.03.2020). V mnogih državah so poročali o izbruhih koronavirusa, oblasti pa so uvedle strogo karanteno in ponekod celo izredne razmere.

Raziskave Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni so pokazale, da se razlike v sevih koronavirusa nanašajo na čas aktivnosti virusa v zraku in na površinah. Znanstveniki so vzorce virusa postavili na različne površine pri temperaturah 21-23C in 40% vlažnosti za 7 dni.

Rezultati so pokazali, da je življenjska doba virusa najkrajša v zraku – do 3 ure. Najdaljšo življenjsko dobo ima na plastiki in jeklu (48-80 ur). Na kartonu preživi 24 ur. Baker je pokazal najbolj optimistične rezultate: do 4 ure za SARS-CoV-2 in do 8 ur za SARS-CoV-1.

 

Koronavirus: Življenjska doba na različnih površinah

Baker  <2 uri- »razpolovna« doba

               >4 ure – popolna izguba življenja virusa

Karton 5ur »razpolovna« doba

                24ure – popolna izguba življenja virusa

Jeklo  6ur »razpolovna« doba

              48 ur – popolna izguba življenja virusa

Plastika 7ur »razpolovna« doba

                 72 ur – popolna izguba življenja virusa

 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 27. 2. 2020 oblikovala ključna priporočila za higieno na delovnem mestu v času pandemije koronavirusa:

– redna razkuževanje površin (telefonov, tipkovnic itd.);
– zagotavljanje delovnega prostora z čistilnimi sredstvi za roke;
– redno umivanje rok z milom (dostop do mila in vode);
– dostop do medicinskih mask za osebe z znaki okužb dihal;
– prepoved dostopa do delovnega mesta ljudem s temperaturo 37,3 C ali      več;
– omejitve potovanja;
– spremljanje zdravstvenega stanja ljudi, ki so se vrnili iz drugih držav (v 14 dneh);
– razvoj načrta dela na daljavo.

Na podlagi raziskav in priporočil Svetovne zdravstvene organizacije je AICARR (italijansko združenje za klimatizacijo, ogrevanje in hlajenje) oblikovalo številne nasvete za podjetja, pri katerih ni možno delo na daljavo.

Priporočila za zmanjšanje tveganja širjenja koronavirusa:

  • Zmanjšanje števila delavcev v zaprtih prostorih (pisarne, delavnice) iz 7 m2 na 25 m2 na osebo;
  • redno prezračevanje delovnega prostora;
  • uporaba nadzorovanih mehanskih prezračevalnih sistemov;
  • priporočljivo je, da se prezračevalni sistemi delajo 24/7 z nominalno ali največjo hitrostjo, da se čim bolj učinkovito odstranijo delci

 v zraku in da se zmanjša njihovo nalaganje na površinah;

Kaj naredi prezračevalne sisteme PRANA varne?

  1. Rekuperatorji PRANA so decentralizirani (lokalni) prezračevalni sistemi. To pomeni, da se vsak prostor prezračuje posebej ter, da se zrak iz različnih prostorov ne meša. Takšno prezračevanje je še posebej pomembno v obdobju samoizolacije, saj zmanjšuje tveganje širjenja okužb dihal med različnimi prostori v isti hiši.
  2. Bakren toplotni izmenjevalec PRANA maksimalno hitro zavira delovanje bakterij, glivic in virusov. Nedavne raziskave Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (ZDA) so pokazale, da je življenjski čas koronavirusa najkrajši (manj kot 4 ure) na bakrenih površinah.
  3. Ločen nadzor dovoda in odvoda zraka omogoča uporabniku možnosti izmenjave zraka po želji.
  4. Za razliko od naprav, ki delujejo za dovod in odvod zraka izmenično, rekuperatorji PRANA omogočajo hkraten dovod in odvod zraka. Dovodni in odvodni zrak pri prezračevalnih napravah, ki delujejo na principu izmeničnega delovanja, prehaja skozi toplotni izmenjevalec (keramika / aluminij / plastika) po enaki poti. To je ovira za uporabo takšnih naprav v bolnicah. V primeru onesnaženja zraka postane toplotni izmenjevalec središče širjenja patogenov pri vsakem ciklu dovoda in odvoda zraka.

 

Rekuperatorji PRANA imajo ločen dovod in odvod zraka. Svež zrak od zunaj in odvodni zrak iz prostora prehajata skozi različne kanale toplotnega izmenjevalca in se ne mešata. Ta princip ločenega pretoka zagotavlja zdravo in udobno okolje.

  1. Smart krmiljenje in način AUTO omogočajo sistemu, da deluje samostojno, kar uporabnikom preprečuje negativne učinke ogljikovega dioksida, ogljikovega monoksida, zemeljskega plina, radona, fenola, benzena in drugih nevarnih snovi.

Dodatne informacije 

Raziskave Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973?query=featured_home 

 Priporočila AICARR:

https://www.expoclima.net/focus/associazioni/vmc_e_protezione_dal_coronavirus_consigli_aicarr_corretta_gestione_impianti.htm 

Priporočila SZO:

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/getting-workplace-ready-for-covid-19.pdf 

Rabite pomoč ali svetovanje?